Alunperin vai alun perin? Käänteentekevä vai käänteen tekevä? Mitä tarkoittaa digiloikka? Mitä eroa on tarkistamisella ja tarkastamisella? Tuleeko prosenttimerkin eteen välilyönti?
Niin tuuri- kuin ammattikirjoittajatkin tarvitsevat toisinaan hengenvahvistusta oikeinkirjoitukselleen ja muille tekstivalinnoilleen. Jaan tässä kirjoituksessa käteväksi havaitsemiani tietolähteitä kenen tahansa kirjoittajan kielenhuollon ja termivalintojen tueksi. Päivitän luetteloa ajan mittaan uusilla tietolähteillä, ja voit lähettää myös omia parhaita linkkivinkkejäsi osoitteeseen tiina@ditto.fi .
Vastauksia monenlaisiin oikeinkirjoitusta, kielioppia ja nimiä koskeviin kysymyksiin. Esimerkiksi välimerkkien käyttö, vieraskieliset nimet, juhlapäivät, sanojen taivutukset ja lähdeviitteet.
Suomen yleiskielen sanakirja, joka antaa tietoa sanojen merkityksistä, käytöstä ja tyylisävyistä samoin kuin taivutuksesta ja oikeinkirjoituksesta. Sanakirjassa on yli 100 000 hakusanaa.
Valtioneuvoston kanslian sanastolista
Valtioneuvoston kanslian kielipalveluiden tukiyksikön ylläpitämä luettelo eri alojen sanastoista, jotka ovat käytettävissä julkishallinnon virastojen, laitosten, yhdistysten tai muiden toimijoiden verkkosivuilla. Mukana on sanastoja mm. seuraavista aihepiireistä: EU, laki, lääketiede, elintarvikeala, ilmasto, biotekniikka, koulutus, tietoturva, ammatillisten tutkintojen nimikkeet ja verotus.
Valtioneuvoston termipankki, joka sisältää valtioneuvoston kansliassa ja muualla valtionhallinnossa laadittuja sanastoja.
Keskeisiä soteuudistukseen liittyviä käsitteitä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Sanastokeskus TSK:n ylläpitämä TEPA-termipankki sisältää erikoisalojen termejä ja niiden määritelmiä.
Vinkkejä selkeään kirjoittamiseen ja selkotaittoon.
Kirjastonhoitajat mm. etsivät tietolähteitä ja opastavat palveluissa. Kysymyksiin luvataan vastata kolmessa työpäivässä, mutta usein vastauksen saa jo samana päivänä.
Ajantasainen lainsäädäntö, säädökset ja niiden käännöksiä, oikeuskäytännön dokumentteja, viranomaispäätöksiä ja -määräyksiä, työehtosopimukset, valtiosopimukset, hallitusten esitykset ja lainkirjoittajan opas. Materiaaleista löytyy myös termien tarkkoja määrittelyjä.
Yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä voi etsiä yritysten Y-tunnusten ja rekisteröintitietojen lisäksi myös yritysten ja tuotenimien tarkkoja kirjoitusasuja.
Kielitohtori neuvoo suomen kieltä koskevissa kielenhuoltoasioissa. Palveluun voi lähettää oman kysymyksen tai lukea muiden saamia vastauksia. Sivusto sisältää myös Kielitohtorin vinkkiosion.
Verkko-oppimissivusto, jonka avulla voi opiskella ja kerrata itsenäisesti suomen kielen kirjoittamisen sekä tekstin- ja kielenhuollon tietoja ja taitoja. Teoriasivujen lisäksi tarjolla on erilaisia testejä ja harjoituksia. Sivustolta löytyy muun muassa osiot kirjoittamisprosessi, tekstinhuolto ja kielenhuolto.
KIDE – digiajan kirjoituskoulu
KIDE tarjoaa kirjoittamisen verkkokursseja ja pitää muun muassa yrityskoulutuksia. Sivustolta löytyy kirjoittamista helpottavia vinkkejä, tarkistuslistoja ja ladattavia oppaita.